L'empremta jueva

Una de les aljames més importants de la Corona

Tortosa és un dels pocs indrets on a la baixa edat mitjana van conviure les tres grans religions


El primer testimoni de la presència dels jueus a Tortosa és al segle VI, en una inscripció funerària trilingüe que es pot veure exposada a la Catedral. Però sembla que, ja en època romana, a Tortosa hi van viure jueus.



El comte Ramon Berenguer IV els va cedir el 1149 les antigues drassanes d’època islàmica, situades a l’extrem nord-oest de la ciutat, perquè establissin allí el seu barri. Aquest call vell, situat entre els actuals carrer Major de Remolins i l’avinguda de Felip Pedrell, el carrer de Jaume Tió i el barranc del Cèlio, va experimentar (cap al segle XIII) una ampliació cap a la muntanya, i així es va crear el call nou, que es conserva millor actualment. El call de Tortosa va conviure estretament amb la moreria o barri dels sarraïns. Després, amb els atacs als jueus de finals del segle XIV i les conversions massives, l’aljama va quedar molt disminuïda.



Els elements més destacats de la presència jueva a Tortosa són dues làpides funeràries situades a l’exposició de la catedral i a la torre del Rastre. Els documents confirmen, però, l’existència d’una sinagoga, d’un fossar, d’una carnisseria i d’un forn.



El call que avui es pot visitar conserva el traçat urbà i la trama dels sinuosos carrers i alguns topònims, com una plaça dedicada també a Menahem Ben Saruq, autor d’una gramàtica hebraica basada en la llengua àrab.


Recorre la història

Visites teatralitzades

Llegir més

Ruta del Call Jueu

Llegir més

La jueva de Tortosa

Llegir més

Ciutat d'Art

Llegir més

Tortosa en un dia

Llegir més

Experiències

Visites guiades

Coneix la ciutat a fons

Experiències completes

Una immersió al passat

Un riu d'història

Navega per l'Ebre

×