El millor de la terra
Un territori que gaudeix d’una gastronomia privilegiada pel seu valuós entorn natural
A Tortosa es poden degustar els productes d’arreu de les Terres de l’Ebre sense haver-nos de desplaçar gaire lluny
D’entre alguns dels tresors de la terra a tastar en la visita a Tortosa, un dels més recomanats sense dubte és l’oli, que a més està reconegut amb la Denominació d’Origen Protegida Baix Ebre–Montsià. Les varietats que s’hi inclouen són la morruda, la sevillenca i la farga. Es tracten d’olis molt gustosos i aromàtics, de sabor afruitat al principi de la campanya i més dolços quan està més avançada.
Sense dubte, els amants dels arrossos gaudiran aquí del seu particular paradís. L’arròs és un dels cultius més tradicionals al Delta de l’Ebre i la importància d’aquest producte dins la gastronomia local és enorme. La seua alta qualitat és deguda a les singulars característiques del sòl i la salinitat de l’aigua.
Pel que fa a les hortalisses, les carxofes ebrenques destaquen per ser primerenques, tendres i saboroses. Si parlem de fruita, les més ben valorades que podem tastar són principalment dos, els préssecs i les clementines. Els préssecs són el principal cultiu de fruita dolça de la Ribera d’Ebre, amb una polpa molt sucosa i gran sabor. Les clementines són un híbrid entre la mandarina comuna i la taronja amarga. Són d’un color intens i tenen un gran percentatge de suc, són Denominació d’Origen Protegida. A la primavera són molt apreciades les cireres, de Paüls o la Ribera d’Ebre.
Finalment, per als amants de la mel cal recordar que a les Terres de l’Ebre, hi ha dos pobles de llarga tradició apícola i reconeguda mel: Arnes i el Perelló.